Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Strom, kolem kterého každý den chodím (popis)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Strom, kolem kterého každý den chodím
( p o p i s )


I. Úvod: Umístění stromu
II. Popis:a, Vzhled
b, Jaro
c, Léto
d, Podzim
e, Zima
III. Závěr: Vše spí



Strom, kolem kterého chodím každý den, je starý dub. Roste si již několik století v překrásném parku, nádherně umístěném na malém návrší, ze kterého se svažuje trávník k zelené stráni. V pozadí vykukuje starý ovocný sad.

Dub je vysoký a má mohutné větve. Když jdeš kolem něj, jako by ti větvemi mával na pozdrav a klepal na rameno jako starému známému. Jeho kmen dokazuje, že žádná vichřice mu neublíží a rozrostlé kořeny pronikají ze země do okolního mechu. Strom je krásný v každém ročním období a jeho kouzlo si všichni kolemjdoucí rádi vychutnají.

Po dlouhé úporné zimě se na jaře probouzí k životu. Okolní stromy jsou již oděné v svěží zeleni, ale starý dub stále vyčkává a nasazuje pupeny jako poslední v době, kdy už nehrozí žádné mrazy. Celé okolí ožívá ze zimního spánku stejně tak, jako množství ptáčků, kteří mají svá hnízda v jeho výšinách.

Obrovská košatá koruna skýtá stín i v parném létě. Těžké, tmavě zelené větve chrání vše, co se pod ně schová a hledá klid pro odpočinek. Rád poskytne útočiště každému. Letní vánek pohupuje větvemi, menší větvičky ševelí. Letní bouřka pročistí vzduch a náš dub se promění ve velký deštník.

Na podzim začíná příroda ukazovat, jaké barvy nám umí namíchat. Jeho listí se zbarví teplými tóny, převážně žluté, okrové až těmně rudé. Paleta podzimních barev maluje jednotlivé listy do všech odstínů. Začíná nejkrásnější doba a náš strom ji předvádí a ukazuje v plné kráse. Přebytek jeho plodů padá na zem, zvěř zde nachází pohoštění a zásoby na zimu.

Před zimou přichází doba častých děštů a silných větrů. Dub shazuje většinu listí a připravuje se na dlouhý zimní spánek. S prvním sněhem jako pod bílou peřinou vše utichá. Celá příroda jakoby se ukládala k zimnímu spánku, nehýří veselými, jásavými barvami. Odívá se do smutné šedi.

Klidnou krajinou prolétne osamělý pták, odpočine si na holé větvi. Strom nic nevnímá, on spí.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT